Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2004

Test αυτογνωσίας

Σήμερα ο καθηγητής μας στο μάθημα του marketing μας έκανε το ακόλουθο τεστ:
Μια νεαρή κοπέλα είναι ερωτευμένη με ένα αγόρι κι έχουν δεσμό.Τους χωρίζει όμως ένα ποτάμι, το αγόρι μένει στην απέναντι όχθη και το κορίτσι θέλει να περάσει, να πάει να τον δει.Προχωράει αρκετά κατά μήκος... και πιο μετά βλέπει έναν βαρκάρη. Του ζητάει να την περάσει απέναντι και αυτός της ζητάει 20€. Η κοπέλα δεν έχει όμως κι έτσι ο βαρκάρης της λέει πως θα την περάσει μόνο αν του δώσει τα ρούχα της για να τα πουλήσει. Έτσι κάνει λοιπόν και περνάει στην απέναντι όχθη. 'Οντας γυμνή, πηγαίνει στο πιο κοντινό σπίτι, όπου ζει ένας παπάς. Του ζητάει να τη βοηθήσει και να την αφήσει να κοιμηθεί εκεί , καθώς είχε ήδη βραδιάσει.Ο παπάς όμως τη διώχνει από το σπίτι του. Προχωρώντας το κορίτσι βλέπει ένα σπίτι. Εκεί μένει ένας ξυλοκόπος, από τον οποίο και ζητάει να τη φιλοξενήσει για το βράδυ. Ο ξυλοκόπος της λέει πως θα μπορούσε να μείνει μόνο αν κοιμόταν μαζί του κι η κοπέλα δέχεται. Την επόμενη μέρα συνεχίζει προς το σπίτι του αγοριού και τελικά φτάνει (χωρίς ρούχα). Του τα εξηγεί όλα με απόλυτη ειλικρίνεια και το αγόρι τη διώχνει μακριά του.
α) Ποιος απ΄όλους είναι ο πιο αθώος?
β) Ποιος είναι ο πιο ένοχος?

Υ.Γ.:Η αποκρυπτογράφηση έπεται...

15 σχόλια:

  1. gia ola ftaine oi antres de leme? :-)
    To agori einai enoxo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/11/04, 2:31 π.μ.

    Ισχύει λέει η ακόλουθη συνάρτηση:
    ανθρώπινη συμπεριφορά = f(ήθος,λόγος,πάθος)

    Τόσο η κοπέλα, όσο και ο ξυλοκόπος εκπροσωπούν το πάθος, δρουν βάσει αυτού παραμελώντας τα άλλα δύο στοιχεία. Το αγόρι εκπροσωπεί το ήθος, το ίδιο και ο παπάς. Λόγος μπορεί να αποκαλεστεί μόνο ο βαρκάρης, που σκέφτεται με γνώμονα τη λογική.

    Η αυτογνωσία τώρα έγκειται προφανώς στο ποιον θα αθωώσεις/ενοχοποιήσεις, καθώς θα συνεπάγεται ότι κάπως έτσι αντισταθμίζεις κι εσύ τους τρεις παραπάνω παράγοντες στη ζωή σου.

    Δεν είμαι σε θέση βέβαια να αποδώσω απόλυτα τη σημασία κάθε επιλογής.
    ... Ωραία η τεκμηρίωση σου Βανέσα:) Θα μπορούσε να είναι ο πιο ένοχος επειδή δε συμμερίστηκε το πόσο τον αγαπούσε η κοπέλα για να φτάσει ως εκεί,ενώ ο ίδιος δεν έκανε τπτ,και στην τελική δεν κέρδισε και κάτι διώχνοντάς την...(?) αν κι εγώ διάλεξα να τον αθωώσω αρχικά..κι ενοχοποίησα τον παπά για τη συμπεριφορά του.
    Αν και πάλι, σε μια σχέση -και στην έκβασή της-υπεύθυνο είναι συνήθως μόνο το ζευγάρι.

    Υ.Γ. Η πλάκα ήταν όταν άκουγες τον καθένα στην αίθουσα να λέει ό,τι να΄ναι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και σε μας είχε δημιουργηθεί ο ανάλογος πανικός στο αμφιθέατρο. Να βλέπεις τις φοιτητριούλες να παθιάζονται με την υπεράσπιση της νεαράς και τους cool τύπους να πετάνε σχόλια του τύπου "καλά της έκανε!". Εγώ πάντως ήμουν με το βαρκάρη φανερά και το ξυλοκόπο κρυφά. :P

    Σε μας είχε ζητηθεί μια ταξινόμηση των προσώπων...

    Βαρκάρης (Πιο αθώος)
    Αγόρι
    Παπάς
    Κοπέλα
    Ξυλοκόπος (Πιο ένοχος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/11/04, 7:08 μ.μ.

    Mandy,symfwnw apolyta mazi soy.Ekana AKRIVWS tis IDIES skepseis!
    Elina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/12/04, 12:46 π.μ.

    Μια πρόχειρη ερμηνεία..> Μάλλον Mandy (κ Ελίνα!) τα ισοσταθμίζεις τα πράγματα στη ζωή σου και πράττεις ανάλογα. Ε, ναι, όλοι είναι λίγο πολύ ένοχοι, απλά μας είπε να ξεχωρίσουμε αυτόν που είναι λίγο παραπάνω.Και στην τελική θα μπορούσε να μας είχε βγάλει από αυτή τη διαδικασία η κοπελιά, αν είχε κολυμπήσει για να περάσει απέναντι :-)!(ή έστω να μην είχε κοιμηθεί το βράδυ στο σπίτι του ξυλοκόπου και να συνέχιζε, δε θα είχε την ίδια αντίδραση το αγόρι):Ρ Αλλά, δυστυχώς δε μας ζητήθηκε να τροποποιήσουμε την ιστορία.

    Εμάς κάποιοι εξυπνίδηδες :),εκτός από τον ξυλοκόπο, αθώωσαν και τον παπά, για το λόγο του ότι μπορεί ο άνθρωπος να μπήκε σε πειρασμό γι΄ αυτό και την έδιωξε(!)

    Υ.Γ.: "Συνάδελφος" Taflinel? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν είστε δίπλα σε λιμάνι, πολύ πιθανόν. ;)
    Αν και έχω ακούσει αρκετούς να χρησιμοποιούν το τεστ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/12/04, 1:29 π.μ.

    Για τον ίδιο μιλάμε, καθ΄ότι, όπως είπε, αυτός το έφερε εδώ μεταφρασμένο.
    @. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O βαρκάρης και ο ξυλοκόπος απλά ζήτησαν κάποιο αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους. Ο μεν βαρκάρης ζήτησε χρήματα (αλλά αφού πληρώθηκε σε είδος ίσως να μην πειράζει που δεν έκοψε απόδειξη), ο δε ξυλοκόπος ζήτησε να πληρωθεί με αντιπαροχή άλλης υπηρεσίας και είναι ένοχος αν ήταν παντρεμένος (μοιχεία) ή αν το κορίτσι είναι κάτω των 16 (παιδεραστία). Αλλιώς no problem. O παπάς υποτίθεται ότι θα έπρεπε να βοηθάει τους πάντες, αλλά λαμβάνοντας υπ'όψιν πόσο δύσκολο είναι να βοηθάς τους πάντες, δεν μπορούμε να τον θεωρήσουμε "πιο ένοχο" από κάποιον μη-παπά που δε βοηθάει κανέναν. Επιπλέον, η κοπέλα πήγαινε να βρει το γκόμενό της, χωρίς να έχουν παντρευτεί. Ο παπάς ίσως να μην ήθελε να συμβάλει στην παράνομη και αμαρτωλή συνεύρεσή τους.

    Η κοπέλα είναι ένοχη για προσβολή της δημόσιας αιδούς. Αφού όλα τα έκανε από έρωτα, δείχνουμε γενικά κατανόηση. Το αγόρι φέρθηκε εγωιστικά και χωρίς κατανόηση, προφανώς γιατί με αυτά που άκουσε θόλωσε. Και ποιος δε θα θόλωνε στη θέση του; To οποίο μας διδάσκει ότι ακόμη και στους μεγαλύτερους έρωτες χρειάζονται μερικές φορές τα ψέματα και οι μισές αλήθειες.

    Εν κατακλείδι, ο πραγματικός ένοχος είναι το κράτος, ήτοι το Υπουργείο Μεταφορών και η τοπική αυτοδιοίκηση, διότι δε μερίμνησαν για επαρκείς αστικές συγκοινωνίες ή έστω για μια γέφυρα... Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμη τέτοιες παραλείψεις στις χώρες της Ευρωζώνης. Ένοχοι είναι ακόμη οι γονείς του κοριτσιού, οι οποίοι δεν επέδειξαν τη δέουσα μέριμνα και ενδιαφέρον για τα προβλήματα της κόρης τους. Θα μπορούσαν να την είχαν πάει αυτοί ή έστω να της δώσουν 20 ευρώ. Σας κάλυψα;

    Tsorts (MSc Marketing - αν και δεν κατάλαβα τι μάθατε σχετικό με το marketing)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος5/12/04, 2:56 μ.μ.

    Σωστός :-))), με κάλυψες μπορώ να πω!
    Δεν ξέρω αν μάθαμε κάτι καθαρά για το marketing.. μάλλον βρήκε ο καθηγητής αφορμή να μας μιλήσει για την ανθρώπινη συμπεριφορά.Και συν της άλλης θα ήθελε να αποκτήσουμε περισσότερο ενδιαφέρον για το μάθημα (τακτική marketing) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος28/2/06, 10:40 μ.μ.

    Aθώος,ή μάλλον αθώα, η κοπέλα.
    Πιο ένοχος, ο ξυλοκόπος.
    Και εννοείται το αυτονόητο, ότι μερίδιο ευθύνης φέρνουν όλοι.The end!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος13/11/07, 4:19 μ.μ.

    O pio enoxos ap'olous einai o varkarhs giati aytos ousiastika ksekinhse ayth thn alysida gegonotwn(ola t'alla einai aplws aitia kai apotelesmata)O pio a8wos einai h kopela giati ola ayta ta ekane gia na dei t'agori ths(ti anohth,yparxoun kai oi web cameres)kai oxi epeidh to h8ele.Einai omws ki enoxh gia ypervolikh elleipsh logikhs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος15/12/08, 11:02 π.μ.

    η κοπελα αθωα
    ο μαλακας βαρκαρης ενοχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος28/11/12, 9:29 μ.μ.

    Αφού έχουν "δεσμό" γιατί την έδιωξε...Το αγόρι είναι πιό ένοχο γιατί δεν πήγε να την βρει εκείνος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος10/1/13, 9:35 μ.μ.

    Βασικά αθώος και ένοχος δεν υπάρχουν σ'αυτή την ιστορία.Ο καθένας έπραξε όπως ήθελε ή σκέφτηκε (όπως θέλετε πείτε το)
    Για μένα αθώα ήταν η κοπέλα,απλά λίγο ηλίθια που τα ανέχτηκε αυτά,άντε όμως κάνω τα στραβά μάτια επειδή είναι ερωτευμένη.
    Εμμ σχετικά με το αγόρι,εντάξει από τη μία λίγο δύσκολο να ανεχτείς ότι η κοπέλα σου πήγε με άλλον,αλλά εντάξει δεν την λες και πουτάνα τη κοπέλια,γι αυτόν τα έκανε όλα αυτά άλλωστε,όχι για να περάσει η ώρα της
    Σχετικά με τον ξυλοκόπο,ο χειρότερος απ όλους (κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα).Άμα θέλει να λέγεται άνθρωπος,θα πρέπει να βοηθάει τον άλλον χωρίς να έχει την προϋπόθεση να του κάτσει κιόλας.Επειδή δεν του κάθεται καμία και έχει αγαμίες (συγγνώμη για την έκφραση,αλλά δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω) θα πρέπει να πατήσει τον άλλον σε μια δύσκολη στιγμή;;
    Όσο για τον παπά,τι να πω;;;Άλλος καλός κι αυτός.Αυτό είναι βοήθεια προς τον συνάνθρωπο ε;;Μπράβο..συγχαρητήρια...Να δούμε πόσο θα του άρεσε άμα βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση και να του φερόταν κάποιος έτσι.
    Εν κατακλείδι,σχετικά με τον βαρκάρη,άντε ας κάνω τα στραβά μάτια,γιατί φτωχός είναι,το ψωμί του θέλει να βγάλει, δικαιούται ένα αντάλλαγμα.Αλλά εντάξει ρε φίλε,θα μπορούσες να σκεφτείς κάτι άλλο,ή τουλάχιστον να της αφήσεις κάτι...
    Τέλος πάντων αυτή είναι η γνώμη μου παιδιά,είτε συμφωνείτε είτε όχι,δεν με πολύνοιάζει. ☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος14/1/13, 6:06 μ.μ.

    Προφανώς και δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Υποκειμενική η κρίση - κάτι που μπορεί να φαντάζει λογικό για κάποιον, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι παράλογο.

    Φαίνεται, petit iguane, πως γενικότερα εξισορροπείς τα τρία στοιχεία της συμπεριφοράς -με το λόγο ίσως να παίρνει τα πρωτεία, αν λάβουμε υπόψιν την ανάλυσή σου. :)

    Κι όλα σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή